19 765,35 euro, zoveel bracht de wensboom in Pelt op aan pakjes voor (kans)arme kinderen in de gemeente. De organisatie deelt trots mee dat liefst 368 kinderen en jongeren wensen in vervulling zagen gaan dit eindejaar, zo’n 115 meer dan verwacht. De wensboomactie werd getrokken door de gemeente Pelt, Peeters Bart en een enthousiaste groep vrijwilligers i.s.m. Sint-Vincentius, het Valkenhof, Gezin Centraal, PRAGT en het OCMW.

Van 7 tot en met 19 december konden gulle Peltenaren anonieme pakjes schenken t.w.v. 40,- euro. Enerzijds door de wenspapiertjes uit de versierde wensbomen te plukken, en het gewenste cadeau voor een anoniem kind te kopen. Anderzijds door een wens uit de ‘digitale wenslijst’ te af te vinken, en het bedrag van het cadeau te storten. De wensen werden in de lijst gestoken door de welzijnspartners van de gemeente. Zij kennen de kinderen in kansensituaties. “We probeerden met deze actie alle kinderen in kansensituaties te bereiken. En dat is ons aardig gelukt, met een inzameling van bijna 20 000 euro!” De actie bracht zelfs zoveel op dat de oorspronkelijke afbakening op leeftijd – die van 0 t.e.m. 12 jaar was – werd verhoogd tot 18 jaar. “Hierdoor konden we nu ook oudere broers en zussen verrassen met een cadeaubon ter waarde van 40 euro”.

Daarbovenop kon de wensboom zelfs nog 2800 euro gelijk verdelen onder 3 goede doelen: VZW ’t Kietelt, PRAGT en VZW Sipie. Deze lokale organisaties zetten zich in voor kinderen uit kansarme gezinnen.

Schepen van welzijn Ann van Dorpe: "Vooral door de wensen ook digitaal ‘plukbaar’ te maken zag de organisatie een groei in opbrengst t.o.v. de editie in 2021. Pelt introduceerde als enige gemeente een dynamische online lijst waar je als mogelijke schenker kon bladeren doorheen de honderden pakjes – zijnde speelgoed, spelletjes en dergelijke. Als we één ding leren uit onze aanpak van de wensboomactie dan is het dat je moet weten dat mensen houden van het persoonlijke. Door die digitale lijst konden mensen écht kiezen op foto welk cadeautje ze schonken en hoe oud de jongen of het meisje dat het wenst is. Zo hebben mensen het gevoel dat ze het ‘anonieme’ kind dat ze blij maken toch een beetje kennen."

Het bedrag 40 euro voor een pakje was een bewuste keuze van de organisatie. Met zo’n bedrag verzeker je het kind van een duurzamer en kwaliteitsvoller geschenk. Natuurlijk kan niet iedereen zomaar 40 euro opbrengen voor een goed doel. Daarom maakte de organisatie het ook mogelijk om een willekeurig bedrag te storten.

De wensboomactie is in het bijzonder blij met de gulle stortingen van lokale handelaars en werkgevers. Het totaalbedrag aan vrije bijdragen ging dan ook naar de wensen die op het einde van de actie nog niet vervuld waren. 

Ook op de weekendmarkt van Neerpelt stond er een wensboomstandje waar voorbijgangers met munten en briefgeld konden steunen. Een voorbijkomend gezelschap op vrijgezellenweekend besliste er om hun drinkgeld te spenderen aan de wensboom in plaats van het op te drinken.

De wensboom in Pelt leek echt iets magisch uit te stralen. De medewerkers van buitenschoolse opvang Pelterkids Boseind organiseerden een kerstmarktje met kunstwerkjes. De opbrengst (560 euro) schonken ze integraal aan de Peltse wensboom.

  • OCMW-welzijn
  • Armoede
  • Gezinsbeleid