De gemeente Pelt overhandigde op 12 november 2019 een cheque van 375 euro aan vzw ’t Kietelt. De cheque is het resultaat van de verkoop van het boek ‘Sint-Maarten stook het vuur’ van – gewezen – Peltenaar Stephan Peeten. Hij schonk een jaar geleden 25 exemplaren van zijn boek aan de gemeente om te verkopen voor het goede doel. Vzw ’t Kietelt is een organisatie die zich op allerlei manieren inzet voor kinderen in kansarme gezinnen.

Katrien Kenis, voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst: "Eén van de origineelste initiatieven van vzw ’t Kietelt is ongetwijfeld de verjaardagsdoos.  Deze doos bevat alle benodigdheden om ook een kind in kansarmoede zijn verjaardag fijn te laten vieren: versiering, alle benodigdheden voor een super feestje thuis, traktaties voor op school en ook een mooi cadeau voor de jarige."

Het boek ‘Sint-Maarten stook het vuur’ van Stephan Peeten draait rond de traditie van de Sint-Maartensvuren in Lindel-Hoeven en is gebaseerd op de jeugdherinneringen van Stephan. Het verhaal is voor Lindelaren heel herkenbaar. Het is een prachtig verhaal over een stukje Pelts immaterieel erfgoed, dat tot op de dag van vandaag in vele Peltse buurten voortleeft.

De gemeente – toen nog via het OCMW van Overpelt – werkt voor de verjaardagsdozen al sinds 2016 samen met vzw ‘t Kietelt. Het initiatief draagt bij tot een groter gevoel van eigenwaarde bij een kind. Het krijgt bovendien meer kansen om sociaal aanvaard te worden. Als men weet dat 1 op 9 kinderen in België in kansarmoede opgroeit, dan is een initiatief als dit alleen maar toe te juichen.

  • Armoede