12 januari 2023 toont Cultuurcentrum Palethe de film ‘De weg naar een eigen plek’. De documentaire volgt vier jongeren die verbleven in het Peltse Credohuis, een tijdelijke opvangplek voor thuislozen. Overdag wordt de film aan middelbare scholen voorgesteld. ’s Avonds is er een gratis vertoning.

De documentaire werd gerealiseerd door laatstejaarsstudent regie van de LUCA School of Arts ‘Bram Ekkel’. De Nederlandse regisseur maakte de film uit fascinatie voor de jongeren van het Credohuis te Sint-Huibrechts-Lille, Pelt. Het Credohuis ontstond als burgerinitiatief en valt intussen onder het Vlaams agentschap Opgroeien. Het Credohuis biedt een tijdelijke thuis voor 16 tot 25-jarigen en geeft hen een duw in de rug om opnieuw een plek te vinden in de maatschappij. ‘De weg naar een eigen plek’ volgt de groei van die vier gemotiveerde jongeren een jaar lang en toont een pakkend verhaal over thuisloze jeugd.

Dak- en thuisloosheid is een toenemend fenomeen dat zich niet enkel in grootsteden afspeelt. Volgens cijfers uit een onderzoek van de Koning Bouwewijnstichting in 2020* werden er 1217 dak- en thuislozen geteld in Limburg. In Pelt zou dit cijfer momenteel groter dan 20 zijn. Thuisloosheid bestaat meer in andere vormen dan het stereotype ‘dakloze op straat’ beeld. De grootste groep verblijft in een situatie waar men bij vrienden of familie tijdelijk een onderkomen vindt.

De documentaire ‘De weg naar een eigen plek’ geeft aandacht aan het fenomeen en wil er zowel jongeren als volwassenen van bewust maken. Daarom worden er 12 januari 2023 overdag schoolvoorstellingen getoond in CC Palethe. In de avond zijn vrije bezoekers gratis welkom. Tickets kan men reserveren op www.palethe.be/eigenplek.

  • Cultuur
  • Gezondheid & welzijn