Nog tot eind september kan je in Overpelt-Centrum op pad voor de herinneringswandeling Terugblik. Op een parcours van een drietal kilometer, verdeeld over twee lussen, ontdek je op verschillende locaties foto’s van diezelfde locatie in het verleden. Een ideale manier om nostalgisch terug te kijken en te laten zien hoe Overpelt in de loop van de tijd gegroeid is, zeggen schepen van welzijn Ann Van Dorpe en schepen van cultuur en erfgoed Carine Van Gerven die de kar trokken van het project.

"Het idee van de wandeling startte vanuit het inloophuis dementie. Personen met dementie opnieuw met beelden, muziek en voorwerpen uit hun verleden in contact brengen maakt vaak weer communicatie mogelijk. Het vinden van een toegangspoort voor een gesprek tussen familieleden en de persoon met dementie is een verrijking voor beide partijen," zegt schepen van Welzijn Ann Van Dorpe.

"Voor de wandeling doken de leden van het Genootschap in hun fotoarchieven. De foto's die er hangen dateren vaak van de jaren ‘50 tot ‘80 uit de vorige eeuw. Enkele foto's gaan zelfs terug tot 1916 waar je ziet hoe zelfs de Dorpsstraat nog een zandweg was, waar zelfs een herder nog zijn schapen hoedde. De meeste foto's hangen op de locatie waar ze ooit genomen werden. Hierdoor krijg je een goed beeld van hoe de tijd een dorp verandert," weet schepen van erfgoed Carine Van Gerven.

De wandeling start in dienstencentrum Pelle Melle. In de gangen van het dienstencentrum en het woonzorgcentrum Immaculata ontdek je foto’s van Immaculata vroeger en de zusters van Mater Dei. Wist je trouwens dat de eerste rusthuiskamers voorzien waren van opklapbedden?

Wie meer wil weten over de tijd van toen, kan gebruik maken van de erfgoedapp van Faro. Op verschillende plaatsen op het parcours kunt u via de App filmpjes van weleer bekijken en muziek beluisteren, goed voor uren kijk- en luisterplezier.

De tentoonstelling kwam tot stand in nauw overleg met dienstencentrum Pelle Melle, het inloophuis dementie, woonzorgcentrum Immaculata, het Genootschap voor Geschiedenis en Volkskunde,  WICO-campus Mater Dei en het Overpeltse radiomuseum. Een folder met plannetje is gratis beschikbaar in CC Palethe, dienstencentrum Pelle Melle en het gemeentehuis.

  • Cultuur