Deze maand loopt opnieuw de actie Maai Mei Niet. Ook de gemeente Pelt neemt deel. Verschillende stukken openbaar gras krijgen gedurende de hele maand mei geen maaibeurt. Maar de gemeente gaat verder dan dat: meer dan 10 graspleinen werden – gedeeltelijk – gefreesd en worden ingezaaid als bloemenweide.  Zo zorgt Pelt voor meer bloemen voor de bijen.

Schepen van openbare werken Dirk Vanseggelen: "Onder andere het gras langs de Breugelweg en de Lillerheidestraat en de graspleinen naast CC Palethe en het CLB worden in mei niet gemaaid. . De reden? Een knalgroen, gemillimeterd gazon is funest voor de natuur en de biodiversiteit. Bestuivers zoals bijen en vlinders vinden er geen voedsel, en water verdampt sneller uit de bodem wanneer gras te kort is. Niet maaien is dus goed voor het milieu."

Daarom wil de gemeente een stap verder gaan dan Maai Mei Niet. Graspleinen  in de Stukstraat, Zinkstraat, Kompenstraat, Parkoever, Herfststraat en Molenbroekstraat, bij de begraafplaats van Lindel-Hoeven en op de sportcomplexen van Lindel-Hoeven en Kadijk  werden deels gefreesd. Ze worden binnenkort ingezaaid om uit te groeien tot bloemenweides. 

Iedereen met een stukje gazon kan dezelfde maatregelen nemen. Je hoeft daarvoor niet je volledige grasveld te laten verwilderen. Een gedeelte dat wat langer staat is al meteen een vrijhaven voor vlinders en bijen. Ook meedoen? Kijk op www.maaimeiniet.be.

  • Leefmilieu & natuur
  • Openbare werken