Door het koude en natte weer van de maand mei is de gemeente Pelt nog niet kunnen starten met de verdelging van eikenprocessierupsen. Om efficiënt te kunnen sproeien is droog weer voor een langere periode vereist. Daarnaast werden er in de gemeente buitengewoon veel minder processierupsen vastgesteld dan in dezelfde periode de afgelopen jaren.

Schepen van openbare werken Dirk Vanseggelen: "De maand mei is traditioneel de maand waarin processierupsen in de ideale levensfase zitten om ze te verdelgen. Maar het biologisch insecticide waarmee gesproeid wordt moet de kans krijgen om in het blad te trekken om vervolgens door de rupsen verteerd te worden. Bij nat weer spoelt de regen het product van de bladeren, waardoor sproeien de afgelopen weken geen zin had. Als de huidige weersomstandigheden de komende twee weken aanhouden, zitten de rupsen al in hun volgende groeifase en heeft verdelgen geen nut meer."

Intussen blijkt het ook dat er verrassend weinig processierupsen het koude weer doorstaan hebben. Dat is een meevaller want het betekent dat er minder nood is aan  preventieve behandeling. Als er uiteindelijk toch locaties zijn waar de rups problemen oplevert, dan geeft  de gemeente prioriteit aan de bomen rond kampplaatsen en zorginstellingen. Gedurende de zomermaanden zal er wel continu gebrand worden om nesten en haarden van processierupsen te vernietigen.

  • Openbare werken
  • Leefmilieu & natuur