De Oekraïners die in Pelt onderdak vinden sinds het uitbreken van de oorlog in hun thuisland, bedankten graag alle betrokken Peltenaren voor hun engagement. In ruil voor deze Limburgse gastvrijheid nodigde de lokale Oekraïense gemeenschap Peltse vrijwilligers uit voor een ontmoetingsmiddag in provinciaal domein Dommelhof. De ontmoeting werd georganiseerd met de ondersteuning van de gemeente.

In de sportlounge van het Dommelhof waren op zondag 22 januari zo’n kleine 100 Peltse vrijwilligers en – in Pelt verblijvende – Oekraïners te gast. De gemeente faciliteerde dit ontmoetingsmoment tussen de twee partijen zodat de Oekraiense gemeenschap er in alle mogelijke talen hun dankbaarheid voor het warme ontvangst konden tonen. Een handvol Oekraïners sprak de bezoekers beurt om beurt toe, in het Oekraiens, maar ook in het nog maar pas geleerde Nederlands. Operazangeres Olesya zong vervolgens op indrukwekkende manier het publiek toe, met een emotioneel moment als gevolg. De genodigden konden zich na de toespraken en liederen verwachten aan traditioneel Oekraiense hapjes, die de mensen uit de gemeenschap speciaal voor de gelegenheid maakten.

Peltse vrijwilligers, gastgezinnen, tolken, buddies … namen in het voorjaar van 2022 tal van initiatieven om de opvang van de Oekraïense vluchtelingen zo vlot mogelijk te doen verlopen. Na de oproep #plekvrij volgde een warme reactie in Pelt. Er waren heel wat gezinnen die een kamer, een deel van hun woning of een vrije woongelegenheid aanboden. Peltenaren zochten mee naar tijdelijke verblijfplaatsen, maakten samen afspraken bij een arts, bank, of andere dienstverlening. Sommigen stelden zelfs fietsen, huisraad of slaapgerief ter beschikking. Deze warme betrokkenheid droeg ertoe bij dat de Peltse gemeentelijke diensten niet overrompeld werden door de plotse toestroom.

Op enkele maanden tijd vonden de gevluchte Oekraïners hun plekje binnen Pelt. Intussen leerden heel wat vluchtelingen onze Nederlandse taal en vonden hun weg in de Peltse dienstverlening of vonden reeds een job.

Er zijn op dit moment 138 Oekraïense ontheemden binnen de gemeente Pelt. 80 volwassenen, 58 kinderen. 18 gezinnen wonen in een eigen woning die zij huren op de privémarkt, 6 gezinnen verblijven in een woning die via hun netwerk (kennis, familie of werkgever) voorzien werd. 14 personen verblijven nog bij een gastgezin, veelal bij familie. Er zijn nog 3 mensen die bij een Pelts gastgezin verblijven na de oproep #plekvrij. 51 Oekraïners worden ondergebracht in meerdere gemeenschappelijke accommodaties zoals o.a. het verblijfsgebouw van het Dommelhof. In maart 2022 schakelde de gemeente haar technische dienst, groendienst en poetsdienst nog in om ook de fanfarezaal te Sint-Huibrechts-Lille uit te ruimen en verblijfklaar te maken. Kinderen lopen school in de dichtstbijzijnde school. 49 mensen volgen actief een traject om Nederlands te leren. 20 mensen werken en combineren dit soms met Nederlandse taalles.

  • Asiel, migratie & integratie