Tijdens de zomervakantie loopt in Overpelt-Centrum het opvallende erfgoedproject ‘Ogen-blik’. In de pastorietuin zijn niet minder dan 650 foto’s te zien van Overpeltenaren tijdens Wereldoorlog I. “De foto’s met inwoners uit WO I geven een uniek tijdsbeeld,” zegt schepen van erfgoed Carine Van Gerven.
Terwijl Wereldoorlog I in volle hevigheid woedde, voerden de Duitsers de identiteitskaart in. Schilder Zjang Philippe zag zijn kans en schoolde zich om tot fotograaf. In Overpelt kreeg hij bijna alle inwoners voor zijn lens. De verbouwing van het gemeentehuis bracht deze schat terug naar boven. Een gedroomde kans om hier een uniek project van te maken. In die tijd waren er immers normaalgesproken geen fotografen in de dorpen. Op de foto’s staan bijgevolg heel wat mensen die voordien nooit gefotografeerd zijn.
De kwaliteit van de foto’s is haarscherp, en ook dat is heel opvallend voor die tijd. De oorspronkelijke foto’s stonden op glasnegatieven. Om alles duidelijker te maken zijn de foto’s door het Genootschap voor Geschiedenis en Volkskunde gedigitaliseerd en nadien bijgewerkt door leerlingen van Mater Dei, waardoor de foto’s nu ook voor volgende generaties veilig zijn. Door de hoge resolutie zie je nu heel opvallende details in kledij of haartooi.
De meeste mensen staan krampachtig op de foto. Door de lange sluitertijd die nodig was om de foto te maken, moesten mensen lang blijven stilstaan. Dat verklaart hun krampachtige houding. Daarom staan kinderen ook vaak onscherp in beeld. Bij groepsfoto’s staan mensen iets verder uit elkaar zodat ze ook aparte kleine foto’s konden maken (voor de identiteitskaarten). Op die manier spaarden ze geld uit.
"Om de tentoonstelling nog een extra dimensie te geven werkten we met de erfgoed App van Faro. Als u deze App downloadt en met uw smartphone de QR code scant ontdekt u filmpjes en ander materiaal achter de beelden. In de loop van de zomer kunnen er achter nog meer foto’s extra info komen naargelang we meer info verzamelen over de afgebeelde personen", aldus schepen van erfgoed Carine Van Gerven.
Ogen-blik wil meteen zo veel mogelijk gezichten een naam geven. Dat zal niet evident zijn. Vandaar een oproep om een kijkje te komen nemen en een bekende te vinden. Reageren kan via de website www.ogen-blik.be of rechtstreeks bij genootschap@overpelt.be .