De gemeenten Overpelt, Neerpelt en de stad Hamont-Achel stappen in het project ‘Bewegen op Verwijzing’. Huisartsen kunnen voortaan inwoners met een gezondheidsrisico doorverwijzen naar een Beweegcoach. Die helpt de patiënten met een beweegplan op maat. Dagelijks bewegen: soms denken we er te weinig tijd voor te hebben of is simpelweg de goesting er niet. Beperkte (financiële) kansen verhogen de drempel nog meer. Het project ‘Bewegen op Verwijzing’ wil die drempels verlagen.

Overpelts schepen van welzijn Ann Van Dorpe: "Zo’n tien procent van de sterfgevallen is te wijten aan een tekort aan lichaamsbeweging. Dat is samen met roken één van de belangrijkste doodsoorzaken. De drie gemeenten zetten – als ‘Gezonde Gemeente’ - , samen met de huisartsen uit de regio, volop hun schouders onder het project. Via een motiverend woord van de huisarts en een eenvoudige verwijsbrief worden inwoners met een gezondheidsrisico voortaan doorverwezen naar een Beweegcoach."

De doorverwezen patiënten krijgen van de Beweegcoach een beweegplan op maat: van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt.

Neerpelts schepen van sociale zaken en OCMW-voorzitter Juul Vrolix: "Bijzondere aandacht gaat naar doelgroepen die een groter risico hebben op gezondheidsproblemen door een inactieve of sedentaire levensstijl. Bij een verwijzing naar een van de Beweegcoaches heeft u recht op zo’n zeven uren individuele coaching voor slechts 5 euro per kwartier. Mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming betalen 1 euro. Indien nodig kunnen de coaches zich ook verplaatsen naar de patiënt."

Deelnemers in andere gemeenten ervaren tal van voordelen. Ze voelen zich beter in hun vel, ze ontdekken nieuwe dingen en ze hebben meer sociaal contact.

Schepen van welzijn en OCMW-voorzitter van Hamont-Achel Serge Vander Linden: "Onze ambitie is dat elke deelnemer na de begeleiding zijn of haar weg naar een actiever leven zelfstandig kan verderzetten. Onderzoek toont immers aan dat na het volgen van de sessies in andere gemeenten waar het project al actief is, de deelnemers dubbel zoveel gaan bewegen. Het is dus zeker het uitproberen waard."

De drie besturen werken binnen het concept van ‘Gezonde Gemeente’ aan tal van initiatieven om de inwoners aan het sporten te brengen. Dit via verschillende sportactiviteiten maar zeker ook met goed gestructureerde sportaccommodaties zoals Finse Pistes, loopparcours en de prachtige groene omgeving waar iedereen naar hartenlust kan wandelen, fietsen,. bewegen.

Meer informatie op www.bewegenopverwijzing.be. Inwoners kunnen ook terecht bij hun huisarts voor informatie en een doorverwijzing.

  • Gezondheid & welzijn
  • Sport