Vanaf maandag 24 april veranderen de verkeersregels in de tuinwijk van Pelt Fabriek en in de kern van Sint-Huibrechts-Lille. Dat is het gevolg van maatregelen in het kader van het project ‘Ruimte voor voetgangers en fietsers in de dorpskernen’. Kleine ingrepen moeten daarbij de verkeersveiligheid en leefkwaliteit binnen de Peltse woonkernen verbeteren, vooral voor de voetgangers en fietsers. Later komen ook de zeven andere Peltse woonkernen aan de beurt.

In Sint-Huibrechts-Lille introduceert Pelt de eerste fietsstraatzone in de gemeente. Het gaat om de zone Lillerdorp/Schoolstraat/Kerkveld/Lindestraat/Sint-Hubertusstraat/Heikant. In een fietsstraat mogen auto’s fietsers niet voorbijsteken en is de maximum snelheid beperkt tot 30 km/u.

Schepen van mobiliteit Jaak Fransen: "Beide kernen worden daarnaast volledig zone-30. Om de snelheid te helpen milderen, komen er op een aantal plaatsen wegversmallingen.  In Pelt Fabriek worden vier aansluitingen op de Fabrieksstraat afgesloten voor het autoverkeer. Enkel de Haltstraat en Tennislaan blijven open; zij zullen de poorten naar de tuinwijk vormen."

Het gaat om proefopstellingen die in eerste instantie drie maanden geldig zijn. Daarna volgt een evaluatie, niet alleen door deskundigen, maar ook door de bewoners. Want de projecten kwamen tot stand met een actieve inbreng van de bewoners. Die konden een jaar geleden via een enquête de knelpunten in hun wijk aangeven en voorstellen doen voor specifieke gevaarlijke situaties. Vervolgens werden ze uitgenodigd om de proefopstellingen mee uit te werken. Zij kregen eerder deze week toelichting bij de maatregelen.

Schepen van duurzame mobiliteit Liesbeth Fransen: "In verschillende fasen komen later ook de andere kernen aan de beurt. Voor de centra van Neerpelt en Overpelt konden de bewoners al actief meewerken aan mogelijke maatregelen. Die worden momenteel uitgewerkt tot proefopstellingen. Daarna komen ook nog Boseind, Grote Heide, Herent, Holheide en Lindel aan de beurt."

Op die manier werkt Pelt samen met zijn inwoners aan straten op mensenmaat, met minder auto’s en meer plaats voor voetgangers en fietsers.

Meer info op www.gemeentepelt.be/ruimtevoor 

  • Mobiliteit & openbaar vervoer
  • Koning Fiets
  • Openbare werken