Peltse lagere scholen maakten gedurende oktober voor het eerst gebruik van het SportKompas. SportKompas is een oriëntatietool ontwikkeld door Sport Vlaanderen. Kinderen uit het 3e en 4e leerjaar leren hiermee welke sport het best bij hen past.

Bij de SportKompas-tool duiden leerlingen via een online toepassing aan welke sporten ze al doen en hoeveel ze sporten. Daarnaast kunnen ze ook punten geven voor welke oefeningen en sportactiviteiten ze leuk vinden. Uiteindelijk doorgaan de leerlingen een reeks beweegoefeningen uit gevarieerde disciplines. Hierbij werden ze begeleid door medewerkers van Sport Vlaanderen en de  Peltse sportdienst. Achteraf ontvangen de kinderen een rapportje met alle informatie uit het proces. Zo wijst het SportKompas elk kind de weg naar zijn of haar ideale sport. De kinderen uit het 3e van de Clementiaanschool Holheide (zie foto) ontvingen al hun persoonlijk SportKompas-rapportje. De komende twee weken wordt ook de rest van de rapportjes verdeeld in de andere Peltse lagere scholen.

Gemeente Pelt heeft het SportKompas tot en met schooljaar 2024/2025 aangekocht zodat lokale basisscholen hier gratis gebruik van kunnen maken. 356 leerlingen van het 3e jaar uit Peltse basisscholen gingen hier al mee te werk.

Schepen van sport Leen Gielen: “Wij vinden het kiezen van de juiste sport voor een kind uiterst belangrijk. In het beste geval is het de combinatie van wat je graag doet én wat je goed kan. Via deze wijze wilt men kinderen ook laten kennismaken met minder populaire sportactiviteiten."

  • Sport