Pelt investeerde het afgelopen jaar meer dan 23 000 euro in de Peltse buurtverenigingen. 89 buurten vroegen een gemeentelijke buurtcheque van maximum 200 euro aan, waarmee ze feestmaterialen konden huren. 67 buurten deden mee aan de ‘Dag van de Buren’ in mei en vroegen bij de gemeente een subsidie aan voor een lekker hapje of drankje bij een lokale handelaar.

Schepen van dorpenbeleid Raf Drieskens: "Onze Peltse buurten zijn warme buurten met tal van warme mensen. Dat hebben ze het afgelopen jaar gelukkig weer zoals vanouds kunnen tonen. In de Peltse buurten en wijken vonden in 2022 maar liefst 103 buurtfeesten plaats. 89 van die buurten vroegen bij het gemeentebestuur een buurtcheque aan om een barbecue, speelstraat of een buurtfeest te organiseren. Deze buurtcheque is een tussenkomst van maximum 200 euro per jaar voor het huren van feestmaterialen zoals tenten, tafels, springkastelen en servies."

Pelt investeerde zo in 2022 meer dan 17 000 euro om via de buurtcheques enkele duizenden Peltenaren een onvergetelijke en oergezellige avond te bezorgen. 

Bovenop de buurtcheque voorziet de gemeente ook een tussenkomst voor buurtverenigingen die op de Dag van de Buren een activiteit organiseren. De Dag van de Buren vindt jaarlijks plaats op de laatste vrijdag van mei en heeft als doel om ontmoeting tussen buren te stimuleren.

Het gemeentebestuur wil deze dag blijven koesteren en voorziet daarom een ondersteuning van 90 euro per buurtvereniging. Met dit bedrag kunnen buurten drank en hapjes kopen bij een lokale handelaar. In 2022 gingen 67 buurtverenigingen op dit initiatief in, goed voor een ondersteuning van goed 6 000 euro.

Op dit moment kunnen buurten van het gemeentebestuur trouwens een subsidie van 200 euro verkrijgen wanneer ze hun buurt warm invullen. Op tal van plekken in Pelt kan je het sfeervolle resultaat gaan bekijken.

Op www.gemeentepelt.be/buurten staat een volledig overzicht met initiatieven waarmee de gemeente buurtwerkingen wil ondersteunen. Aanvragen kunnen van thuis uit via het webformulier gebeuren. Wie vragen heeft over de ondersteuning van buurtverenigingen, kan contact opnemen met de vrijetijdsbalie (Jeugdlaan 2, vrijetijd@gemeentepelt.be, 011 94 94 90).

  • Wijken & buurten
  • Feesten en evenementenbeleid