De gemeente Pelt start in 2022 met de verbouwing van het gemeentehuis aan het Kerkplein. De administratieve diensten verhuizen dan allemaal naar de Oude Markt om plaats te maken voor een moderne bibliotheek aan de achterzijde en een ceremonieel gedeelte inclusief raadzaal in het historische deel van het gebouw. Daarvoor zal de ingang aan de voorgevel aangepast worden.

De historische gevel aan de zijde van de Kerkstraat wordt gekenmerkt door een pui met een trap aan twee zijden. Deze trappen bemoeilijken echter de toegankelijkheid tot het gebouw voor minder mobiele personen. Daarom wordt de pui ‘opengewerkt’ langs de onderzijde en worden de stenen traptreden weggenomen. Zo ontstaat er langs de twee zijden een opening naar de nieuwe toegang tot de ontvangstruimte. Op die manier kunnen bij bruiloften en ceremonies ook familieleden die niet goed te been zijn langs de ceremoniële ingang binnen.

Burgemeester Frank Smeets: "Na de verbouwing zal de pui aan de voorgevel nog altijd zijn kenmerkende prominente plaats innemen tussen de twee trapstructuren. Maar de toegankelijkheid zal dan merkelijk verbeteren en de ingang zal ook een meer eigentijdse uitstraling krijgen. Als zorggemeente hecht het bestuur erg veel belang aan een zo toegankelijk mogelijke publieke infrastructuur. Deze verbouwing kadert dan binnen die visie."

  • Cultuur
  • Personen met een handicap