De gemeente Pelt is deze week gestart met de verdelging van processierupsen in de gemeente. Die zitten momenteel in hun juiste levensfase. Er zal op dagen dat het weer het toelaat – niet te koud, niet te veel wind en geen regen – ononderbroken dag en nacht worden gesproeid tot alle bomen, behandeld zijn.

‘s Nachts zal dat overwegend gebeuren op de fietsroutes en in gebieden die verder weg liggen van de bebouwing. Overdag zullen de particuliere bomen worden behandeld.

Schepen van openbare werken Dirk Vanseggelen: "Pelt behandelt inderdaad niet alleen de eiken op het openbaar domein, maar ook bij een 300-tal particulieren die de eiken op hun eigendom gemeld hebben. In de omgeving van zorginstellingen, scholen en kinderopvang krijgen de bomen twee behandelingen. Kwestie van meer kwetsbare groepen extra te beschermen."

Het sproeiproduct is van biologische aard en onschadelijk voor mens en dier. Het zijn bacteriën die op het darmstelsel van de rups werken en voor inwendige bloedingen zorgt. Maar uiteraard is het niet aan te raden om onder de nevel te gaan staan.

Met de preventieve besproeiing hoopt de gemeente de ellende te voorkomen die de irriterende haartjes van de rups teweeg brengen.

  • Openbare werken