Momenteel wordt een nieuwe verlichting aangelegd aan de kerk.

"Bedoeling van de verlichting is om verschillende gebouwen met erfgoedwaarde ’s avonds letterlijk in het licht te stellen", zegt CD&V schepen van erfgoed Carine Van Gerven.

"Om te beginnen is dat de Martinuskerk in het centrum. Het gaat om een accentverlichting in led. Dat is duurzame verlichting die meteen ook voor minder lichtvervuiling zorgt. Deze werken kaderen in een globaal plan om onze gemeente op te waarderen met zuinige (led) accentverlichting op bepaalde plaatsen", zegt schepen van openbare werken Dirk Vanseggelen.

Naast de kerk worden nog de pastorie en de eeuwenoude linde uitgelicht. Later kunnen daar ook de kiosk op de Oude Markt, het standbeeld van de gesneuvelden, het gemeentehuis en nog andere gebouwen en monumenten in de gemeente bijkomen. De nieuwe verlichting zorgt er ook voor dat een aantal donkere hoekjes opgelicht worden en dat creëert dan weer een groter veiligheidsgevoel.

In feite zal de gemeente met de nieuwe verlichting dus drie vliegen in één klap slaan: het centrum aantrekkelijker maken, zuinige verlichting met minder lichtvervuiling inzetten en het veiligheidsgevoel verhogen. Het project wordt betaald met de trekkingsrechten van de gemeente bij Infrax.

Eerst is in ieder geval de kerk aan de beurt. En voor de natuurliefhebbers: bij de aanleg van de verlichting wordt rekening gehouden met de kerkuil die in de toren huist en die zijn aanvliegroute via de achterkant van de kerk heeft.

  • Duurzaamheid